fbpx
Czytasz właśnie
Kormos – grecki blok z czekolady

Kormos – grecki blok z czekolady

Kormos - grecki przysmak

W zeszłym tygodniu zostałam wytypowana przez Andzię35 do udziału w ostatniej rundzie blogowego kulinarnego łańcuszka prowadzonego przez Ivkę76. Wybieram kormos!

Kulinarny łańcuszek polega na ugotowaniu dwóch potraw – pierwszą z nich jest danie wytypowane przez inną blogerkę (wybieramy jedną z dwóch propozycji), która zgłosiła nas do łańcuszka, a drugie robimy sami, według własnego uznania. A na zakończenie organizujemy wielkie, wspólne gotowanie najlepszej według wszystkich blogerek potrawy.

Ponieważ uczestniczę w ostatniej rundzie, nie będę typowała kolejnej osoby do łańcuszka i przygotowywała dwóch dań. Moja rola polega na wyborze jednego z dań proponowanych przez Andzię35, przygotowanie i publikacja na blogu.

Co proponowała Andzia:

  • Kurczak Shai Korma
  • Kormos

Okazało się, że mam w domu praktycznie wszystkie składniki na kormos, więc od razu przystąpiłam do przyrządzania :). To pyszny, grecki deser, który bardzo przypomina nasz polski, klasyczny blok czekoladowy, ale robi się go odrobinę inaczej, opcjonalnie dodając jajko i likier oraz wykorzystując zwykłe mleko, a nie, tak jak u nas – mleko w proszku. Ma trochę delikatniejszą, lżejszą konsystencję.

Zobacz też
Melon z szynką parmeńską

Kormos - grecki przysmak

Kormos

Kormos czyli grecki blok czekoladowy. Pyszny, łatwy deser bez pieczenia - kormos z mleka, likieru, czekolady i herbatników.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 8 hours 10 minutes
Razem: 8 hours 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Grecka
Przepis na: kormos
Liczba porcji: 12 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g masła (1 kostka)
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki likieru (u mnie gruszkowy, można też dodać pomarańczowy, limonkowy, czekoladowy, wiśniowy, kawowy lub orzechowy)
  • 2-3 duże paczki herbatników (ok. 200-300 g)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło roztapiam z czekoladą i cukrem, trzymając garnek uniesiony nad gazem i cały czas mieszając.
  • Dodaję mleko, jajko, alkohol, nadal mieszam i podgrzewam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dorzucamy niezbyt drobno pokruszone herbatników, ostatni raz mieszam.
  • Masę dzielę na dwie części i każdą wylewam na dość duży kawałek folii aluminiowej lub wlewam całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zawijam i wstawiam do zamrażarki (w moim przypadku - na balkon, gdzie mróz osiągał akurat poziom -10 °C). Kormos najlepiej jest mrozić całą noc.
  • Przed podaniem kroję w plastry lub w dużą kostkę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kormos smakuje wybornie i w zasadzie dość nietypowo. Wydaje mi się, że skoro jest to grecki przysmak, powinno się go spożywać mocno schłodzonego, popijając mrożoną kawą. Jak myślicie?

Serdecznie dziękuję za zaproszenie do zabawy i polecam się w kolejnych łańcuszkach kulinarnych!

5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom