fbpx
Czytasz właśnie
Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki

Zielony sos, a właściwie dip z natki pietruszki to moja tegoroczna rozgrzewka kulinarna przed poważniejszymi wyzwaniami, np. upieczeniem mazurka wielkanocnego, którego co roku brakuje na naszym rodzinnym stole. Trochę zieleniny w lodówce i kilka prostych składników, dzięki którym można przygotować smaczny dip do sałatek, wędlin, ziemniaków czy jajek, idealny do zaserwowania podczas wielkanocnego śniadania lub postawienia na stole po obiedzie, obok chleba i zimnych przekąsek.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wędliny wielkanocne

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki na bazie majonezu i śmietany czyli pietruszkowy, zielony sos wielkanocny do wędlin, mięs i kanapek. Ma dość mocny smak i aromat oraz sporo kalorii, dlatego polecam w niewielkich ilościach, jako dodatek smakowy, a nie jako główny, dominujący składnik.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: dip z natki pietruszki
Liczba porcji: 500 ml
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g majonezu
  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 cebulka dymka (opcjonalnie; drobno pokrojona)
  • 2 łyżki łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka (ugotowane na twardo i mocno ugniecione widelcem)
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (najlepiej świeżego, ale może być też ze słoiczka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 10 świeżych listków bazylii (drobno pokrojone)
  • ½ pęczka szczypiorku (drobno pokrojony)
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w małej salaterce na jednolitą masę, odstawiam na 10 minut do lodówki i gotowe :).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom